Árpád kori római katolikus templom – Őriszentpéter

Az Árpád kori templom Őriszentpéter legrégebbi épülete, a 13. század elején épült. Az építkezés költségeit valószínűleg a falu a saját erejéből fedezte. A török veszély idején a templomot erődítménnyé alakították át, bástyákkal, sánccal és árokkal vették körül, melynek nyomai ma is látszanak. Az erőd falait a törökök az 1664-es ostrom következtében lerombolta, emiatt hadászati jelentőségét elvesztette. A templom a 16. században a reformátusok tulajdonába került, csak 1730-ban lett ismét a katolikusoké.

A templom egyhajós, a hajónál keskenyebb szentélye félköríves záródású, a később elbontott szentély kivételével megőrizte román jellegét. A román kori freskók nagyobb része elpusztult, csak a déli külső falon található néhány töredék. Az épület belsejét falra festett bibliai idézetek díszítik. A szentélyben látható Szent Péter képet Mischl Márton festette 1801-ben. A karzathoz falépcső vezet fel az épületen kívülről.

Cím: 9941 Őriszentpéter, Templomszer 17.

A templom közelében a 80-as években középkori téglaégetőt tártak fel, mely egy ösvényen keresztül pár perc alatt megközelíthető.

A Helytörténeti Gyűjtemény Károlyné Szikszai Edit nevét viseli és az Őriszentpéteri művelődési ház emeletén alakították ki. Az Őrségi tanárnő gyűjteményéből rendezett kiállítás az Őrség történetét, valamint az itt élő emberek mindennapjait mutatja be.