Őrségi Nemzeti Park

Az ország legnyugatibb csücskében terül el az Őrségi Nemzeti Park. A háborítatlan természet, a táj, a védett növények, állatok minden évszakban gyönyörködtetik a természet szerelmeseit. Az itt élők több évszázados hagyományaik, népművészeti és építészeti látványosságok felejthetetlen élményt és kikapcsolódást nyújtanak. Az idelátogatókat vendégszerető szívélyes emberek várják.

Magyarország tizedik nemzeti parkját 2002-ben hozták létre. Az Őrségi Nemzeti Park magában foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó völgyét, valamint Szentgyörgyvölgy környékét. Összesen 44 000 hektáron 44 település határát öleli fel, melyből 3104 hektár fokozottan védett terület. A Nemzeti Park igazgatósága Őriszentpéteren található. A nemzeti park egésze európai uniós közösségi védelem alatt álló Natura 2000–es terület.

Csörgőalma gyümölcsöskert

A Csörgőalma gyümölcsöskertben az Őrségben honos gyümölcsfajtákat mutatják be, melyek permetezés, vegyszerezés nélkül is szépen teremnek, jól ellenállnak az időjárás szeszélyeinek. Az Őrség klímája speciális, a talaj agyagos és savanyú. Ezt az új fajta növények nem tűrik, az ősi magyar gyümölcsfák viszont igen. A névadó csörgőalma októberre beérő, de nem télálló alma, alakja kissé lapos, nagy magházában rázáskor éretten zörögnek-csörögnek a magjai.

 A fajták felkutatása és begyűjtése folyamatosan történik a nemzeti park munkatársai által.

Általában periodikusan teremnek, egyik évben nagyon bő a termésük, máskor alig pár kosárnyit lehet összegyűjteni róluk. A gyümölcsöskert legfontosabb gyümölcse az alma, melynek mintegy 50 fajtája él ezen a vidéken. Az almák mellet találhatóak még körték, szilvák, cseresznyék is.